top of page

Tasarımcı-Sanayici Çıkmazı

Aslında büyük bir mesele.

Bir atasözü der ki,;"Körler sağırlar birbirini ağırlar.".


Bu ülkede, özellikle eğitim alanında 30 yıldan fazla bir süre boyunca yaşananları izledim. Öğrenci olarak başladım, sonra çalışan oldum, işveren oldum, sonunda eğitmen oldum.

Öğrencilik dönemimde, vaktimin nasıl çalındığını pek anlayamamıştım. Ancak yıllar geçtikçe eğitmen olarak görev yaptığım zaman, öğrencilerin vaktinin, parasının ve umutlarının nasıl sömürüldüğünü net bir şekilde gördüm.

Bir örnek vererek durumu daha iyi anlatmak istiyorum:

Geçtiğimiz günlerde, ilk kez bir termos fabrikasını ziyaret etme fırsatı buldum.

Fabrikayı kuran bir girişimci ve bir makina mühendisi, bu işi nasıl kurduklarından başlayarak her aşamasını anlattı.

Üç yıldır, karşılaştıkları sorunları dinledim, nasıl araştırma yaptıklarını ve hala bazı sorunları çözemediklerini dinledim. Türkiye'de termos üreten sadece üç fabrika olduğunu öğrendim. Bu fabrikalardan sadece biri tam kapasite çalışırken, diğerleri hala araştırma ve üretim aşamalarında zorluklar yaşıyorlar. İşte böyle bir durumdayken üniversitelerde yıllardır termos tasarımları yaptırılmasını anlayamıyorum.

Şimdi düşünüyorum, kaç öğretim görevlisi termos fabrikalarını ziyaret etti ve inceledi? Bu bilgileri kullanarak öğrencilerini yönlendirdi ve iş imkanları konusunda farkındalık yarattı?

Bu sorun, ben üniversite okurken de vardı ve ne yazık ki 2023 yılında hala aynı. Binlerce tasarımcı termos tasarlıyor, ama Türkiye'de sadece üç termos fabrikası olması oldukça çelişkili, değil mi?


19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page